Roadtrip van Anchorage naar Ushuaia

Een avonturier in hart en nieren, zo mag je Claude Sanctobin wel noemen. De 58-jarige West-Vlaming onderneemt regelmatig stevige roadtrips, met als voorlopige kers op de taart een reis van Noord- naar Zuid-Amerika. Die kwam vroeger ten einde dan gepland, maar 23.000 km allroad op een Benelli TRK 502, dat vonden we meer dan de moeite voor een babbel!

Al op zijn 9de was Claude verkocht aan motorfietsen, zodra iemand hem op een exemplaar met ronkende motor had gezet. Zijn eerste tweewieler kwam op 18 jaar; en vandaag is hij de trotse bezitter van een Benelli TRK 502, een Kawasaki ZZR-1400 en een Ninja ZX-10R. In zijn nicht Anja vond hij een soulmate die de passie voor reizen en motorrijden met hem deelde. Toen zij 7 jaar geleden uit het leven stapte, besliste Claude om elk jaar 3 tot 4 maanden te reizen, ter ere van Anja en van de passie die ze deelden. Dat bracht hem vorig jaar naar Amerika, waar hij Alaska, Canada, de VS, Mexico, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador en Peru doorkruiste.

Solo groepsreis

“Zo’n reis houdt enorm veel voorbereiding en papierwerk in: de motor overbrengen naar Alaska, verzekeringen in orde brengen, grensovergangen regelen, terugkeer van de motor naar Europa ... Dat ontzag ik mij, maar ik ontdekte Ride-On Motortours, een Nederlands koppel dat motorreizen organiseert. Zij konden al die zaken voor mij regelen in het kader van een groepsreis, terwijl ik toch hoofdzakelijk alleen zou reizen. We spraken een datum en locatie af voor de start en het einde, en zouden samen de grensovergangen doen. Zo bleven we op schema met de timing. We dineerden ook een paar keer samen, om af te toetsen hoe de reis voor iedereen verliep. Maar los daarvan ging ieder zijn of haar eigen weg. 

Met mijn ervaring vandaag vind ik dit zeker een aanrader. De trip helemaal alleen ondernemen is gevaarlijk. Je rijdt soms dagenlang door het platteland, de bergen en de wildernis en kan op elk moment stranden in the middle of nowhere. Dat is ook een paar keer gebeurd. Ik had toen echt chance dat er telkens mensen waren die me naar het dichtstbijzijnde dorp of stadje konden voeren.”

Amerikaanse natuurpracht

Na de Alaska highway bracht de Pan-American Claude van de VS naar Mexico. Hij reed vaak een intense 400 à 600 km per dag langs de grootste natuurpracht van het Amerikaanse continent. “De oneindige vlaktes in Alaska en Noord-Canada waren indrukwekkend in hun leegte, de nationale parken in VS overweldigend mooi ... Maar ook Mexico was ontzagwekkend, met zijn natuurparken en ruïnes. De Midden-Amerikaanse sfeer is echt zalig, veel muziek en warme gastvrijheid! In Costa Rica was de tropische natuur dan weer buitengewoon, zoals je ziet aan de foto’s van de Arenal-vulkaan. 

In Panama kon ik even uitblazen aan het strand, voor ik de motor via DHL naar Colombia verzond. Dat liep vlot. Ook het laatste stuk door Ecuador en Colombia, met als afsluiter Machu Picchu in Peru, was wondermooi. De reis stopte vroegtijdig door een val, maar mogelijks keer ik nog terug om het laatste stuk af te maken: Bolivia, Chili en Argentinië.

De behulpzaamheid van de mensen was verrassend. Zo reed Mason, een man die ik ter plaatse had ontmoet, maar liefst 320 km heen en terug, gewoon om mij van Hamilton naar Dillon te brengen. Je ontmoet veel boeiende mensen en de reisgroep was heel divers, van een advocaat en een belegger tot een vrachtwagenchauffeur en een tandarts, allemaal motorliefhebbers. Het zijn mensen die je niet snel vergeet. Met sommige blijf je contact houden, en er zijn er met wie ik nieuwe plannen smeed.”

Benelli TRK 502

Bij eerdere reizen huurde Claude meestal een motorfiets. Dit was zijn eerste trip met een eigen exemplaar. De Benelli was hem aangeraden door zijn vriend Pascal van Stroker Motors. “De motorfiets moest veel kwaliteit bieden voor een lage prijs: comfortabel zitten, aanpasbaar zijn op maat, weinig verbruiken en geschikt voor lange allroad trips. De TRK presteerde prima! Zeker gezien de zware offroad testen zoals El Trampolín de la Muerte en San Agustin in Colombia, of Cañón del Pato in Peru. Je leert rijtechnisch zoveel bij! Ik reed door rivieren, uren offroad door de gutsende regen, via extreme haarspeldbochten, en moest manoeuvreren door diepe gravel, grote gaten en weggespoelde stukken weg … Op een paar kleine defecten na doorstond de TRK alles prima. Ik overweeg nu om de TRK 702 te kopen, naast een Triumph.” 

Bucket list

“De Pamir Highway, de oude zijderoute van Kirgizië tot Tadzjikistan en dan via Mongolië tot in Japan, is een van mijn dromen. 

Maar nu ik binnenkort kan stoppen met werken staat een echte wereldreis bovenaan de lijst. Slow travel deze keer, met een open timing. Vrienden raadden me aan om een vijftal maanden te reizen, dan even uit te blazen thuis en daarna weer verder reizen. In stukken, dus. Dat houd je langer vol, want je hoofd zit bomvol impressies! Die moet je kunnen verwerken om écht van je reis te genieten. Dat ben ik nu dus nog volop aan het doen.” Blij dat Benelli mee vorm kon geven aan deze mooie roadtrip. Veel succes bij je verdere avonturen, Claude! 

Ontdek de TRK 502X en TRK 702X