Voorwaarden rijbewijs

125cc/ 11kW met rijbewijs B

Dit is de lichtste motorcategorie en dus ideaal voor opstappers. Heb je een autorijbewijs? Dan kan je al na 4u praktijkles aan de slag op de openbare weg, op voorwaarde dat je binnen de landsgrenzen blijft. Let wel: dan ben je in het bezit van een rijbewijs B met code 372, wat niet hetzelfde is als een rijbewijs A1. Er zijn enkele uitzonderingen die vermeld worden onderaan deze tekst. 

125cc/ 11kW met rijbewijs A1

Geen autorijbewijs B? Dan kan je vanaf je 17 jaar en 9 maanden starten met het traject voor het behalen van een rijbewijs A1. Wie slaagt voor het theorie-examen, moet daarna minimaal 9u les volgen. Na een succesvol praktisch examen op een privéterrein mag je maximaal een jaar lang de openbare weg op met een L. Voeg daar nog minstens 3u extra opleiding in een rijschool aan toe, en je mag je examen afleggen op de openbare weg, waarna je over een A1-rijbewijs beschikt. Met een rijbewijs A1 mag je ook met een driewieler rijden met een cilinderinhoud van minimaal 50cc of een snelheid van minimaal 45km/u en maximaal 15 kW. 

35kW rijbewijs A2

Je hebt reeds een rijbewijs A1?

Met een A1-rijbewijs kan je vanaf je 20 jaar 4 uur bijscholing volgen en praktijkexamens afleggen om een A2 te bekomen. Hiermee mag je motorfietsen besturen tot 35kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg.

Je hebt geen rijbewijs A1?

Zonder A1-rijbewijs begin je met het slagen voor een theoretische proef. Om het rijbewijs A2 te behalen moet je minstens 9 uur rijles volgen, waarna je een praktisch examen aflegt op privéterrein. Wie slaagt, krijgt een tijdelijk rijbewijs dat een jaar geldig is. Na ten vroegste een maand kan je ook een examen op de openbare weg afleggen. Wie nog minstens 3 uur extra opleiding volgt in de rijschool, kan beide examens meteen afleggen. 

Met een rijbewijs A2 kan je na 2 jaar, 4u opleiding in de rijschool en een succesvol praktisch examen je rijbewijs A bekomen. De minimumleeftijd hiervoor is wel 22 jaar.

Rijbewijs A zonder vermogensbeperking

Je hebt reeds een rijbewijs A2?

Dan kan je vanaf je 22 jaar 4 uur bijscholing volgen en praktijkexamens afleggen om een rijbewijs A te behalen. Hiermee mag je motorfietsen besturen die onbeperkt zijn in vermogen.

Je hebt geen rijbewijs A2?

Dan kom je pas op je 24ste in aanmerking voor het rijbewijs A. Dit vergt minstens 9 uur rijles, waarna je een praktisch examen aflegt op privéterrein. Indien je slaagt, verkrijg je een tijdelijk rijbewijs dat een jaar geldig is. Na ten vroegste een maand kan je examen op de openbare weg afleggen. Wie minimaal nog 3 uur extra opleiding volgt in de rijschool, kan beide examens meteen afleggen.

Uitzonderingen

Veel hangt af van het jaar waarin je je rijbewijs behaalde, en bovendien zijn er nogal wat uitzonderingen die enkel gelden in België. We zetten ze even op een rijtje.

  • Heb je je rijbewijs B behaald voor 31 december 1988? Dan mag rijden met voertuigen uit de categorie A1, A2 en A.
  • Heb je je rijbewijs B behaald voor 1 mei 2011? Dan mag je rijden met voertuigen uit de categorie A1. Opgelet! Dit geldt alleen in België.
  • Heb je je rijbewijs B behaald na 1 mei 2011? Dan mag je na 4u rijles in een erkende rijschool rijden met voertuigen uit de categorie A1. Opgelet! Dit geldt alleen in België.
  • Heb je je rijbewijs B behaald voor 1 mei 2013? Dan mag je rijden met driewielers van Categorie A. Opgelet! Dit geldt alleen in België.