Van testrit tot aankoop

Vooraleer je een motorfiets koopt, is een testrit uitermate belangrijk. Afhankelijk van het gebruik dat je voor ogen hebt, kan je je online al uitgebreid informeren maar niets gaat boven een testrit om een grondige rij-indruk op te doen. Het is en blijft de enige manier om een correcte inschatting te maken van je droommotor …die misschien helemaal geen droom is? Of net al je verwachtingen overtreft!

Vandaag de dag is de keuze aan motorfietsen bijna oneindig. Daarbij zitten verschillende types voor verschillende doeleinden, maar ongeacht jouw gebruik is het belangrijk om eerst te testen of de motorfiets naar jouw zin is. Trek dus richting een verdeler bij jou in de buurt of boek online of telefonisch een testrit. Afhankelijk van de beschikbaarheid van demo-modellen zet een verdeler je motor volgetankt klaar

Rijden maar!

Bij de afspraak krijg je een woordje uitleg over de motorfiets, het rijkarakter, de elektronische rijhulpjes, instelbare mogelijkheden en ga zo maar door. Een goede koper bereidt zich voor en zorgt dat hij zelf al een beetje op de hoogte is; zo voorkom je dat de informatie overweldigend wordt. Vanaf dan is het starten, genieten …maar ook alert blijven!

Laat je niet verblinden of intimideren door zo’n fonkelnieuwe motor. Jij bent de koper, jij weet waarvoor je de motor wil gebruiken en aan welke eisen hij moet voldoen. Het is erg gemakkelijk om afgeleid te geraken door pakweg elektronische snufjes, om na een uurtje testrijden te vergeten of je überhaupt koffers op je motor kan monteren, of het comfort wel naar wens was, en ga zo maar door. Maak zelf een checklist van puntjes die voor jou zeker in orde moeten zijn. We geven je enkele tips.

Focus op de essentie

Wie vaak rijdt, wil voldoende rijcomfort. Check dus of de zithouding aan je wensen voldoet. Ligt het stuur goed in de hand? Is het zadel comfortabel en de kniehoek niet te strak? Vraag je ook af of de windbescherming naar wens is en of je geen overdreven wervelingen voelt aan je helm. Voor toeristen komt daar eventueel ook het comfort van de duorijder en de bagagemogelijkheden bij. Neem indien nodig je passagier mee voor de testrit en test gerust de koffermaat met je helm.

Ga je meer voor de weekendontsnapping? Dan wil je sowieso een motor die je sensaties geeft. Hangt de motor lekker aan het gas? Stuurt hij niet te nerveus of te zwaar naar jouw zin? Kan de soundtrack je bekoren en vind je op het dashboard alle info gemakkelijk terug? Er zijn talloze factoren die in het voor- of nadeel van een motor kunnen spelen. Vaak is een korte notitie van de zaken die je minder leuk vond meteen na de testrit heel handig. Want let’s face it: geen enkele motor is perfect.

Weloverwogen

Nadat je de motorfiets opnieuw volgetankt bij de dealer hebt ingeleverd, kan je meteen informeren naar eventuele opties die je op de motor verlangt. Vaak is dit ook het moment waarop je de totaalprijs kan bespreken, al dan niet met inruil van je oude motorfiets of via een leaseplan. Het aloude advies is om nooit een testrit te maken met geld in je zakken, maar eerst een nachtje te slapen over de aankoop. Het doel van de testrit is net om impulsaankopen te vermijden en jou als rijder de kans te geven om de motor in z’n geheel te ervaren. En die ervaring je bevalt, dan ligt de bestelbon een dag (of langer) later evengoed wel klaar.