Rijden met kinderen achterop

De meeste motorrijders kregen het motorvirus al in de kindertijd. Of het nu mama of papa was die met de motor reed, een oom of buurman: elke motorfiets doet de kinderoogjes blinken. Wil je zelf je passie doorgeven aan kinderen en neem je hen graag mee achterop? Hou dan rekening met de nodige voorzorgen en wetten. Wij helpen jullie op weg!

Rijden met kinderen vergt speciale zorgen. Het verkeer is gevaarlijk en bovendien heeft elke motorfiets een aantal onderdelen die niet gemaakt zijn met kleine kindervingertjes in gedachten. Toch kan je kind mits de nodige voorzorgen perfect achterop, al gelden er wel enkele wetten - en die verschillen nogal tussen België en de buurlanden.

Strak in het pak – en andere wetgeving

Een kind achterop of in een sidecar? Dan moet je aangepaste kledij voorzien. Dat betekent een stevige jas op maat, net zoals handschoenen, een lange broek, schoenen of laarzen tot boven de enkels en uiteraard een passende motorhelm. Dit geldt voor kinderen vanaf drie jaar, jonger op de motor is niet toegelaten. Kinderen tussen 3 en 8 jaar mogen maximaal op een 125cc motorfiets meerijden in een daarvoor aangepast zitje met ruggensteun.

Bij onze noorderburen gaat het er een stuk vrijer aan toe. Nederland zet geen leeftijdslimiet op het vervoeren van een kind, zolang het maar een goed passende helm draagt. In Luxemburg mag je dan weer pas vanaf 12 jaar achterop en moet elk kind met de voeten tot bij de originele passagiersvoetsteunen kunnen. Een passende helm is verplicht, ook in de sidecar waarin maximaal twee kinderen mogen plaatsnemen.

Tot slot is er nog motorland Frankrijk, waar - zeker in Parijs - veel meer kinderen op de scooter naar school worden gebracht. De Franse wetgeving is dan ook het uitgebreidst. Kinderen onder de 5 jaar mogen er, met passende helm en CE-gekeurde handschoenen, achterop in een kinderzitje met handvaten een aangepaste voetsteunen. Voor de sidecar gelden dezelfde kledingvoorschriften, en mogen er maximaal twee kinderen in de kar met gordel - als er tenminste een gordel is voorzien.

Aangepaste rijstijl en stevige grip

De wetgeving is uiteraard maar het halve verhaal. Bovenal moet je - net zoals in de auto of een ander vervoermiddel - je rijstijl aanpassen aan je passagier. Zorg voor de nodige houvast voor je kind met (desnoods optionele) handgrepen, voetsteunen en eventueel een kinderzitje. Zoals gezegd is een goed passende helm belangrijk, maar vergeet ook gehoorbescherming niet: kinderoortjes zijn nog een stuk gevoeliger aan de luide uitlaatsound. Leer het kind tenslotte om, net zoals een volwassen passagier, subtiel mee te bewegen met jouw rijbewegingen. Een kind mag dan wel minder wegen, jong geleerd is oud gedaan – en dat geldt ook voor deze goede gewoonte als passagier.

Heb je al deze basisregels afgevinkt? Dan wakker jij de motorpassie ongetwijfeld aan bij de volgende generatie!

portrait of young boy playing with fathers motorbike helmet and helping his dad with fixing a motorcycle in the garage