Op vakantie met de motor

Liefde voor avontuur zit motorrijders in het bloed. Een trip is daarom vaste kost, al is het maar voor een weekend. Wil je optimaal genieten, dan vertrek je best goed voorbereid. Klaar voor de vrijheid?

Goed voorbereid vertrekken, moet je dan alles gaan plannen? Nee hoor. Hou het vooral spontaan. Sta wel even stil bij de juiste bagage en bereid je voor op het klimaat.

Strak in het pak

Aangepaste motorkledij is een must voor elke geslaagde rit. Beschermende kledij (link naar artikel ‘suit up’) is wettelijk verplicht, maar de mogelijkheden zijn heel uitgebreid. Veel hangt af van het seizoen en de verwachte weersomstandigheden.

Onderneem je een zomertrip en voorzie je hete dagen? Kies dan kledij die ventileert en drink vooral genoeg water. Tip: overweeg een drinkzak met ingebouwd drinksysteem. Zo vermijd je te frequente haltes en kan je ongehinderd en regelmatig drinken. Rijden op hete dagen is overigens het coolst in de vroege ochtend en late namiddag.   

Rijd je liever bij koude temperaturen? Kleed je in laagjes en zorg ervoor dat je huid compleet bedekt blijft. Zo behoed je jezelf tegen de wind-chill factor. Bij erg koud weer is dehydratatie opnieuw een aandachtspunt, maar dat combineer je handig met frequente pitstops om op te warmen. In extreme gevallen is handvatverwarming nog een optie.

Voor elke meerdaagse trip met een tweewieler is een regenpak een must. Koop een exemplaar dat comfortabel over je motorkledij past. Vergeet ook je handschoenen en laarzen niet: gladde handen en glijdende voeten op koppeling en remmen wil je vermijden.

Extra bagage? Check!

Reis je meestal met twee trolleys, drie reistassen en extra handbagage? Dan ga je nu stevig terug naar de essentie. Licht reizen is essentieel als motorrijder, temeer als je weet hoeveel ruimte er al naar motorkledij gaat. Controleer de gewichtslimieten in de handleiding van je motor, zowel van de motor zelf als van de banden.

Of je nu kiest voor harde koffers of zachte reistassen, let er vooral op dat het gewicht gelijk verdeeld wordt langs beide kanten van de motor. Zo behoud je een goede balans op de weg. 

Deze zaken wil je niet vergeten:

☀ Identiteitsbewijs, verzekeringspapieren (zeker road assistance, bij elke Benelli motor standaard 2 jaar inbegrepen), rijbewijs en kredietkaart. 

☀ Een eerstehulpdoos met medicijnen, inclusief aspirine. Het laatste wat je wil is hoofdpijn op de motor.

☀ Een reservebril, voor wie er eentje draagt. 

☀ Lippenbalsem, zonnebril of een zonnevizier en zonnemelk 

☀ Een mobieltje voor noodgevallen, om routes te checken en voor hotel- en restaurantreservaties. Met een USB-aansluiting van je batterij naar je stuur kan je je gsm gebruiken als gps en opladen terwijl je rijdt. 

☀ Contactgegevens voor noodgevallen – of concreter: ongevallen. Tip: hang ze als label om je nek, en noteer meteen ook je allergieën. Installeer op je smartphone de 112-App. Apps zoals BikerSOS registreren automatisch je val en sturen een sms naar jouw contactpersoon.

☀ Een bandenherstelkit, spuitbusje met kettingvet, zaklamp en vochtige handdoekjes

☀ Enkele reservezekeringen. Een doorgebrande zekering kan je veel oponthoud bezorgen. Tip: let op de juiste stroomwaarde!

☀ Een reservesleutel voor je motor, die je niet aan je hoofdsleutel bevestigd.  

☀ Een sifonslang – dan ben je voorbereid als een andere rijder jou moet helpen met benzine, of om zelf iemand te helpen langs de baan 

☀ Een degelijk kabelslot om jas en helm vast te maken aan de motor: ideaal voor een culturele uitstap of een verfrissende wandeling.

Techniek: on point

Olieniveau, remblokjes en vloeistof, bandenslijtage en druk gecheckt? Ketting en tandwielen gesmeerd en nagekeken? Dan ben je er helemaal klaar voor.