Tussentijds nazicht van je motorfiets, dat doe je makkelijk zelf 

Een Benelli is meer dan zomaar een motorfiets. Daarom weet je dat het onderhoud door je verdeler de beste garantie biedt op maximaal rijplezier en veiligheid onderweg. Maar een tussentijds nazicht van je motorfiets is net zo belangrijk. En dat doe je natuurlijk gewoon zelf.

De belevenis van het motorrijden valt met weinig te vergelijken. Maar heerlijk genieten van landelijke wegen of het maken van lange ritten vergt wel veel van je favoriete motor. Inspecteer daarom regelmatig even enkele essentiële onderdelen van je Benelli. Alleen zo blijft veilig rijplezier verzekerd. 

Banden, jouw contact met de weg

De banden van je Benelli zijn het enige contact tussen jouw motor en de weg. Daarom worden ze met zorg ontworpen, in lijn met de meest innovatieve bandentechnologie. Om de kwaliteit op peil te houden, check je regelmatig de staat van jouw banden. De juiste bandenspanning vind je in de handleiding van je motor of via Google. De staat van het profiel kan je dan weer controleren aan de hand van de slijtagenokjes tussen de groeven van de band. Liggen deze gelijk met de buitenkant van de band, dan is het tijd om een nieuwe te laten monteren.

Vertrouw op je remmen

Net als banden zijn ook remmen onderhevig aan slijtage. Controleer daarom het remgedeelte van jouw Benelli op drie punten: de remblokken, de remschijven en het remvloeistof. Dat kan je zelf eenvoudig op het zicht. Check regelmatig of je remblokken over minimum 2 mm remvoering beschikken. Om slijtage van de remschijven te detecteren, controleer je de dikte ervan ter hoogte van de remblokken. Beschik je zelf niet over een schuifmaat? Dan kan je hiervoor terecht bij je Benelli-verdeler. 

Remschijven zijn versleten als ze de minimale dikte benaderen. Voor het controleren van de remvloeistof bekijk je het remvloeistofreservoir. Dat is voorzien van een kijkglas waarop het maximum- en mimimumpeil worden aangeduid.

Zien en gezien worden

De verlichting van je motorfiets zorgt in eerste instantie voor extra goede zichtbaarheid in het verkeer. Een controle van je verlichting mag daarom bij elke motorrit. Het kost je immers weinig moeite om na te gaan of alle lampen naar behoren werken. Check zeker ook de vier knipperlichten en de reactie van het remlicht op zowel de voor- als achterrem.

Oliepeil, een kleine moeite voor een grote gemoedsrust

Weinig zaken zijn zo belangrijk voor de vlotte werking van je motor als de motorolie. De hoge kwaliteit van de motorolie die jouw Benelli-verdeler gebruikt, garandeert een onberispelijke werkingskwaliteit tot aan de volgende onderhoudsbeurt. Wel doe je er goed aan om zelf regelmatig het oliepeil te controleren via de peilstok of het kijkglas. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de oliedop. 

Nu je toch bezig bent…

Ook volgende zaken verdienen regelmatig je aandacht:

  • Smeer de aandrijfketting om de 400 kilometer met een spuitbus kettingsmeer. Idealiter doe je dat na een rit, wanneer de ketting warm is. Dan vloeit het smeermiddel mooi tussen de schakels.

  • Koelvloeistof verversen? Dat laat je beter over aan je Benelli-verdeler. Maar check regelmatig het niveau in de vloeistoftank. Raadpleeg de handleiding om te weten waar je moet kijken.

  • Ook het onderhoud van de vering is specialistenwerk. Zie je opgehoopt vuil op het veersysteem? Dan is het hoog tijd voor een wasbeurt. Rijden met een fonkelende motorfiets maakt nu eenmaal deel uit van de magie van motorrijden!

Vragen over het nazicht van je motorfiets? Spreek erover met  je Benelli-verdeler.