Tips voor een topbestemming: de Belgische Ardennen

Waar haal je als motorrijder je hart op in eigen land? We vragen het aan Nicolas De Ryck. Deze doorgewinterde motard werkt sinds 2017 bij Benelli, maakt al meer dan 10 jaar motorroutes en brengt de hoofdmoot van zijn vrije tijd op de motor door. 

“Vroeger was het maken van motorroutes op GPS moeilijk. Heel lang was er nauwelijks een aanbod. Daarom ging ik zelf aan de slag”, vertelt Nicolas. Voor hem zijn de Ardennen dé ideale bestemming voor motards. “Alles ademt er motorrijden. Het is een mozaïek van prachtige stadjes, kronkelende routes, heuvels, bossen, vergezichten en middeleeuwse dorpen. Je kan diverse routes volgen aan de hand van bordjes aan de kant van de weg, of uitstippelen via www.routeyou.com.”  Benelli heeft zelf ook routes uitgetest en goedgekeurd.  Dit zijn drie van zijn favoriete bestemmingen.

Bouillon: kastelen en natuurpracht aan de Semois

Bouillon ligt in de provincie Luxemburg en maakt deel uit van het arrondissement Neufchâteau. “Als bestemming een voltreffer voor elke motard”, aldus Nicolas. “Het is een prachtig karakteristiek stadje met veel natuurstenen huizen. De rivier kronkelt door de stad en op de oevers zie je de middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon.”

Als kers op de taart vind je er ook schitterende motorherbergen en campings. Een topper volgens Nicolas? “Probeer zeker eens Camping Le Prahay aan de oevers van de Semois. Zalig kamperen verzekerd.”

La Roche: zuurstof voor motorrijders

Nergens een mooiere Indian summer dan in La-Roche-en-Ardennes, een prachtige stad aan de oever van de Ourthe in Luxemburg. Je verliest jezelf uren in de bosrijke omgeving vol glooiende wegen, pittige bochten en wijdse panorama’s. De ruïne van het middeleeuwse kasteel van La Roche prijkt in al zijn glorie boven de stad. “Wie de ruimere omgeving wil verkennen kan de stad als uitvalsbasis gebruiken voor een rondrit in de zuidelijke Ardennen, of noordelijk richting Francorchamps”, zegt Nicolas. “En aan motorvriendelijke logies is geen gebrek. Zoek je een uitblinker? Boek dan zeker een kamer in het onnavolgbare Bâton Rouge, zo’n 30 km verderop in Vielsalm. Een topervaring!”

Uitvalsbasis: Francorchamps

Wie Francorchamps zegt, denkt meteen aan het racecircuit. Maar een motortrip naar de streek rond dit Luikse dorp heeft veel meer te bieden. In zowat alle windrichtingen rijd je rust, topnatuur en monumenten tegemoet. 

Zo beland je via Malmedy in de Hoge Venen, het oudste natuurreservaat van Wallonië en een van de laatste stukken oernatuur in ons land. Ten westen ligt Spa met zijn wouden en thermen, en in het zuiden wacht de Abdij van Stavelot.

De Waterval en het Kasteel van Reinhardstein zijn de rit oostwaarts dan weer waard. De waterval is de hoogste van België, en het kasteel werd sinds 1354 bewoond door illustere families. Bijzondere wapenuitrustingen, beeldhouwwerken en wandtapijten getuigen er van tijden vol grandeur.

Heerlijk toeren in België, budgetvriendelijk en dichtbij: deze bestemmingen bieden alles wat je nodig hebt voor een korte motorvakantie. Enjoy!