Tijd voor allroad avontuur

Je bent de gebaande wegen beu en zoekt avontuur? Dat klinkt als de lokroep van het offroaden. En welke betere manier om de eerste stappen in het onverharde te zetten, dan met de lichte adventurebikes van Benelli? Wil je helemaal terug naar de roots van het zandhappen met een stijlvolle scrambler? Dit zijn drie modellen die capabel zijn op het asfalt en evengoed hun mannetje staan bij het betere offroadwerk.

Leoncino Scrambler 500

Als het aankomt op het bouwen van betaalbare, stijlvolle én toegankelijke motoren, dan zette Benelli de toon met de Leoncino Scrambler 500. Dit instapmodel van het Benelli-gamma was meteen een schot in de roos dat omarmd werd door tal van (her)opstappers. De looks spreken voor zich, maar ook praktische features zoals de ruime zithouding, lage zadelhoogte, het beperkte gewicht en het koppelkrachtige motorkarakter vallen bij veel rijders in de smaak. Met zijn soepel veringpakket en iets dieper gegroefde 50/50 banden komt dit instapmodel bovendien ook goed uit de voeten op trails of gravelpaden. 

Veelzijdigheid ten top dus, en dat is exact wat je nodig hebt als je die eerste paar keren van het asfalt afgaat. Leer te vertrouwen in je bandengrip, verken de verschillende soorten ondergronden en vooral: geniet van het avontuur in alle veiligheid en comfort. Let wel: voor grotere avonturen wil je misschien wat extra bescherming tegen de elementen of tegen een val, en extra bagagemogelijkheden. Dan komen er andere Benelli motoren in het vizier.

Benelli TRK 502 en 502 X

De Benelli TRK 502 en 502 X zijn twee adventure bikes die gebouwd werden op hetzelfde platform. Ze delen hetzelfde frame, motorblok en tal van andere onderdelen, en zijn beide ook perfect geschikt voor uitstapjes op het onverharde. De ‘X’ geeft het al aan: dit is de top van het gamma, gefocust op ‘cross’, oftewel de meer uitdagende trails. Deze motor beschikt over flinke noppenbanden en spaakwielen die stevige klappen kunnen verdragen. Exact wat je nodig hebt als je oog in oog komt te staan met een zwaar terrein. Let wel: enkel voor ervaren rijders.

De ‘gewone’ TRK 502 verschilt van zijn ‘X’-broertje door lichtgewicht aluminium gietvelgen en een iets veelzijdigere 50/50 band. Nog steeds ruim voldoende voor gravel trails of het betere zandweggetje, maar net dat tikkeltje minder hardcore dan de ‘X’. De grote sterkte van het 502 platform? Dat zit vooral in het koppelrijke motorblok, dat werd aangevuld met een goede windbescherming, ideaal rijcomfort en heel veel stabiliteit van het voorwiel. Net wat je nodig hebt op een ondergrond met beperkte grip. Daarbij komen nog tal van uitrustingsmogelijkheden voor bagage of navigatie, en uiteraard de lange veerwegen die je nodig hebt op veeleisende paden. 

Kort samengevat: Leoncino 500 Scrambler en TRK 502 of 502 X zijn jouw perfecte partners in crime voor offroad avonturen. Daarbij komt binnenkort nog een overtreffende trap in de vorm van Benelli’s 800-reeks. Verwacht je aan nog meer power, verpakt in zowel Scrambler modellen als de ultieme top binnen de TRK Touring bikes. To be continued!