Suit up for the ride

Leer of textiel, avontuurlijk of sportief: de kleren maken de man of vrouw. Ook bij het motorrijden. Denk goed na over je outfit, want veiligheid staat boven alles. Een belangrijke factor dus, in je totale budget.  

 

Sinds 2018 moet alle motorkledij een ECE-label dragen – het Eurokwaliteitslabel voor veilige kledij. Niet zo gek, want bij een ongeval kost een foute kledingkeuze je meer dan je lief is. Wij helpen je op weg met deze checklist:

 

✔️ Je helm is een levensbeschermer

Je belangrijkste item is natuurlijk je helm. Zonder bescherming is een val op je hoofd zelfs aan een gemiddelde snelheid heel gevaarlijk. Een integraalhelm, jethelm of systeemhelm: aan jou de keuze. Wat telt is dat hij als gegoten zit. Let daarbij op de omtrek van je hoofd (in cm gemeten boven je wenkbrauwen), een comfortabel gevoel van de drukpunten, een centraal zicht door het vizier en de stabiliteit van de helm als je met je hoofd schudt. 

 

✔️ Jas en broek: slijtvast en schokbestendig

Uiteraard geen T-shirt en short op de motor. Een verstevigde jas en broek of een motorpak met reflecterende stroken zijn de norm. Die vind je in leer, textiel of met kevlar versterkte motorjeans. Velen verkiezen textiel in de winter wegens water- en winddicht, en leer in de zomer omdat het winddoorlatend is. 

 

✔️ Handschoenen voor minimale impact

Als je valt, vangen je handen meestal de eerste schok. Het belang van stevige handschoenen mag dus niet onderschat worden. Warme bij koud weer, koele bij warm weer, en natuurlijk comfortabel en flexibel: neem je tijd en kies meerdere geschikte paren.

 

✔️ Functionele laarzen of schoenen

Toegegeven, je oude bottines zijn beter dan flipflops, maar toch koop je best echte motorlaarzen. Die zijn speciaal ontworpen voor extra bescherming bij een ongeval en geven je grip op de voetsteunen en de grond. Kies meteen een waterdicht exemplaar en vermijd veters of andere losse onderdelen: die raken verstrikt in je voetsteunen.  

 

Fashion of low profile, alles kan tegenwoordig. De mogelijkheden qua stijl zijn legio. Zelfs op maat gemaakte kledij - al heeft die wel een pittig prijskaartje. 

 

Startklaar en benieuwd welke motor het best bij jou past? 

Ontdek onze modellen hier.

 

Kledij op foto: MKC Moto / Richa