3 Safety skills die je onder de knie moet hebben

Wie kiest voor motorrijden, kiest ervoor om te werken aan zijn of haar rijvaardigheid. Dat spreekt voor zich, want zonder veilige kooi ben je veel dichter betrokken bij het verkeer. Je werkt dus maar beter aan enkele belangrijke vaardigheden die je veiligheid garanderen! We overlopen even de belangrijkste.


Leren kijken

Wie op een veilige manier wil deelnemen aan het verkeer, is zich maar beter heel bewust van zijn of haar omgeving. Zet je zintuigen op scherp, en kijk vooral goed uit je doppen. Iedere motorrijder kent het gezegde: “Je rijdt naar waar je kijkt”, al moet je je tegelijk ook bewust zijn van wat andere weggebruikers in jouw buurt aan het doen zijn. Het is dus minstens even belangrijk om “Niet verder te rijden dan je kan kijken”, ofwel beseffen dat er achter die blinde bocht wel eens een file kan staan. 

Net zoals putten, grind en olievlekken zich niet aankondigen, maak je beter geen veronderstellingen over wat je medeweggebruikers van plan zijn. Je kan enkel je eigen rijgedrag aanpassen en zorgen dat je alles gezien hebt! Zeg dus nooit dat de 8’jes van bij de rijschool geen nut hebben. Want wie die kijkoefening om je rijvaardigheid te verbeteren onder de knie heeft, heeft bij ritten op de openbare weg meer tijd om te kijken naar alle andere verkeerselementen.

 

Remmen, remmen, REMMEN!

Net zoals je kijken, kijken en kijken hebt - sorry voor de Temptation Island referentie - bestaat er ook zoiets als remmen en écht remmen. De noodstop is niet voor niets een onderdeel van het rijexamen, dus oefen op tijd en stond jouw remtechniek in een veilige omgeving. Zo kan je dit ook in het verkeer toepassen indien nodig. 

Vertrouw niet blindelings op de grip van je banden en het ABS, want ook dit ‘anti-lock brake system’ is een werktuig waarmee je moet leren werken. Oefen regelmatig in een veilige omgeving om te remmen tussen twee visuele punten (denk maar aan de examenkegeltjes). Lukt het om perfect tot stilstand te komen totdat het ABS vooraan en achteraan 1 tikje doorklikt? Of totdat je nét niet doorglijdt op een non-ABS motor? Mooi, oefen het dan nu met meer snelheid, in een kortere remzone, in de regen … Oefening onder de knie? Stel jezelf dan de vraag of je het zou kunnen tijdens een noodsituatie.

 

Ken je plaats

Last but not least is het voor motorrijders heel belangrijk om hun plaats in het verkeer zorgvuldig uit te kiezen. Deze skill is er eentje die je vooral leert uit ervaring, al zijn er toch een aantal tips die we je willen meegeven. 

De meest voor de hand liggende is dat je jouw plek op de weg zó uitkiest dat andere weggebruikers je gemakkelijk opmerken. Wie net als bij de rijschool op 2/3 aan de linkerkant van een rijstrook rijdt, is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de achteruitkijkspiegels van automobilisten. Bij het nemen van een kruising naar rechts ga je dan weer net rechts rijden, zodat het achterliggend verkeer jouw rijbeweging optimaal kan inschatten. 

Maar je plaats kennen is meer dan dat. Je moet ook weten hoeveel afstand je houdt van voorliggend verkeer bij welke snelheid, hoe je vlot en veilig door een file filtert, waar je je motorfiets kan en mag parkeren of welke plek je inneemt als je aan een druk stoplicht komt.

 

Twijfel over je skills? Een rijles op maat om je techniek te perfectioneren maakt vaak een groot verschil.