Motor gestolen, wat nu?

Ondanks alle veiligheidssnufjes blijft motordiefstal razend actueel. Hoe goed je je motor ook beveiligd, er zijn altijd wel mensen met slechte bedoelingen die net weer dat stapje verder gaan. Wat moet je doen als je motor wordt gestolen? We loodsen je door de belangrijkste stappen.

Aangifte

Contacteer meteen de politie om de diefstal aan te geven. Hierbij is het belangrijk dat je beschikt over de papieren van de motorfiets, het chassisnummer voorop. Nadat er een verslag wordt opgemaakt, geeft de politie je hiervan de nodige documentatie. Die gebruik je om ook bij de verzekeringsmaatschappij aangifte te doen, om zo aanspraak te maken op je eventuele diefstalverzekering. 

Maak meteen ook enkele foto’s van de plek waar je tweewieler werd gestolen. Die komen handig van pas in je dossier.

Diefstalverzekering

Je verzekeringsagent laat je weten welke stappen nodig zijn om aanspraak te maken op je vergoeding. Opnieuw is het nodige papierwerk hierbij belangrijk. Neem dus de papieren van je motorfiets mee, maar indien mogelijk ook een bewijs dat je over een gekeurd slot beschikt, enkele foto’s van de plek waar hij gestolen werd en uiteraard de verzekeringspapieren.

Eigen speurwerk?

Ben je niet verzekerd tegen diefstal. Dan kan je hopen dat de politie jouw motorfiets op het spoor komt, maar je kan ook zelf actie ondernemen. Check of er bij jou in de buurt geen beveiligingscamera’s hangen die de daders gespot kunnen hebben. Mocht er beeldmateriaal zijn, aarzel dan zeker niet te lang om het op te vragen, want de opslag van securitybeelden is meestal beperkt in tijd. Verder kunnen ook sociale media een belangrijk hulpmiddel zijn om eventuele getuigen op het spoor te komen, of om te ontdekken waar en wanneer je motorfiets opnieuw opduikt.

Gevonden, niet meteen gewonnen

Is je motorfiets teruggevonden? Goed nieuws! Toch krijg je hem niet altijd zomaar terug. Meestal wordt hij eerst gedurende een periode in beslag genomen door de politie, waarna je uitgenodigd wordt om je eigendom te komen ophalen. Maar bij twijfel over de dader, of tijdens de gerechtelijke procedure, kan de motorfiets wel eens voor een hele tijd in het politiedepot blijven.

Gebruik je slot, keer op keer

Het allerbelangrijkste blijft dan ook preventie. Beveilig je motorfiets zo goed mogelijk. Investeer in een goed slot en gebruik het keer op keer, zelfs wanneer je tweewieler in de garage of uit het zicht staat.