De natuur in: kamperen met de motor

Geen betere manier om te genieten van de vrijheid en de buitenlucht dan met de motorfiets! Of je nu kiest voor een camping of eropuit trekt richting wildkamperen: hier zijn onze tips voor het ultieme avontuur.

Over motorcampings en tunneltenten

Wie met de motor kampeert, zoekt een goede standplaats voor de tweewieler en dan liefst op een exclusief plaatsje naast de tent. Sommige motorcampings bieden meteen ook een tent aan – handig, want nog minder bagage voor jou. Op de website www.motorcamping.eu vind je de beste motorcampings en -hotels in Europa. Voor de meest inspirerende routes kan je terecht op de website van de Motorcycle Diaries. En download meteen ook even de App iOverlander, een platform waarop reizigers duizenden handige plekken hebben uitgekiend. Van campings, wildkampeerplaatsen en restaurants tot tankstations, wasplaatsen en garagisten, het staat er allemaal.

Meer dan een eenvoudige tent, een slaapzak en een zelfopblazend matje heb je niet nodig om te slapen. Investeer zeker in een goede slaapmat (vb Exped, Therm-a-rest), want rug- of nekpijn is een domper op je rijplezier. En een klein tweepersoonstentje lijkt misschien handig, tot je er je spullen in wil opbergen of een motorpak wil aantrekken. Hou dus rekening met wat extra ruimte bij de keuze van de tent.

Wie zijn of haar tweewieler uit het zicht wil plaatsen, kan kiezen voor een tunneltent. Die heeft een apart vak om de motor in te parkeren.

Handig met bagage

Compact en waterdicht, dát moet je bagage zijn. En die zet je zo stabiel mogelijk vast op de motor. Lees: gelijkmatig verdeeld en strak. Zo word je niet fysiek gehinderd, verlies je geen bagage en blijft je motor optimaal wendbaar.

Een waterdichte bagagerol voldoet aan die criteria, en je bergt er ter plaatse je motorpak in op. Ook een tanktas is handig, al hangt het van je type motor af hoe groot die kan zijn. Rijd je op verharde wegen, dan kunnen er harde koffers mee. Offroad zijn die minder aangewezen. Zachte tassen zitten dichter op je motor en laten de nodige manoeuvreerruimte toe. Alles strak op de motorfiets binden? Dan komen spanbanden altijd van pas. 

En weinig verrassend, maar we zeggen het toch: een zware rugzak is géén aanwinst bij lange ritten. 


Kleine tips voor een groot verschil

Op onze blog vond je al een checklist voor je motortrip. Bij kamperen maken kleine zaken een groot verschil. 

Dit maakt jouw kampeertrip extra comfortabel: 

  • Met een USB-lader op de motor kan je je gsm opladen tijdens het rijden, en meteen ook gebruiken als GPS.

  • OsmAnd is een app om te navigeren en de kaart te bekijken via OpenStreetMap. Alle kaarten en de belangrijkste functies werken zowel online als offline (geen internet nodig).

  • Een losse kussensloop die je met kleren vult bespaart veel ruimte.

  • Een zaklamp en een hoofdlampje om te lezen komen altijd van pas.

  • Kamperen aan het water, heerlijk toch? Vergeet dus vooral je zwemkledij niet.

  • Denk aan een kleine rugzak en sportschoenen voor uitstapjes. Slippers zijn dan weer heerlijk op de camping. De hele dag in motorboots? Daar zitten je voeten niet op te wachten.

  • Een brander, een pannetje en een beker voor je ochtendkoffie, meer heb je niet nodig. Wil je uitgebreid eten? Bespaar jezelf de moeite en ontdek de couleur locale: lekker genieten op de terrasjes van cafés en restaurants. 

Vaarwel tent, hallo hangmat!

Mag het wat ruiger zijn? Ga dan wildkamperen voorbij de landsgrenzen. Strijk neer tussen de bomen en vervang je tent en slaapmat door een schaduwdoek, hangmat en touw. Vaarwel hitte, oneffen grond en het opbouwen en afbreken van tenten. 

Zijn er geen bomen in zicht? Gebruik dan een gronddoek en span een zeil van de grond naar je motor. Zo ben je in een handomdraai klaar voor een zomerse nacht onder de sterrenhemel.  Slaap zacht!