Hoe hevige winden trotseren tijdens je motorrit?

Al onze tips om Eole, Mistral of Tramontane te confronteren

Al gehoord van Beaufort?
De Britse admiraal Francis Beaufort (1774 - 1857) is de geschiedenis ingegaan dankzij zijn windschaal om de windkracht te meten, bestaande uit 13 graden (0 tot 12 graden).

Van 0 tot 6 kan men spreken over verdraagzame windsnelheden, al hoor je op 6 Beaufort wel reeds de wind fluiten, bewegen de grote takken van de bomen mee en durft een paraplu om te slaan.

Vanaf 7 wordt het serieus,  alle bomen zwaaien en tegen de wind in lopen, wordt moeilijk. Hier zijn enkele handige tips om je een weg te banen door de storm!

De ideale voorbereiding

Regeren is voorzien

Een verwittigd man is er 2 waard: bekijk de weersvoorspelling voor jouw motorrit en aarzel niet om deze uit te stellen als je denkt dat de omstandigheden niet optimaal zijn. Als dit niet mogelijk is, moet je je voorbereiden.

Essentiëel is de outfit: warme, goed aansluitende en afsluitende kleding (geen te dikke kleding of een te kort jasje dat je onderrug laat loskomen). Negeer de effecten van wind en koude niet op de vermoeidheid niet.

Verder is het aan te raden om oordopjes te dragen, want de wind kan voor meer lawaai zorgen. Kies tevens voor de juiste helm met het juiste vizier om je ogen te beschermen tegen stof.

Vermijd alles wat niet aerodynamisch is

Verder is er de keuze van de motor. Indien u meerdere motoren heeft, kies voor diegene met het laagste zwaartepunt en de minste windweerstand.

Topkoffers, zijkoffers, beenbeschermers, grote of aanpasbare windschermen op het stuur zijn allemaal bronnen van aerodynamische storingen. Dus als je ze niet echt nodig hebt, is het misschien een goed idee om ze te verwijderen.

Bron: Le Repaire des Motards