Handige applicaties voor het motorrijden

Motorrijden 2.0: de allerbeste apps

Motorrijden is vrijheid ervaren. En met de juiste apps op je smartphone wordt het leven onderweg een stuk makkelijker. De mooiste routes binnen handbereik, realtime verkeersinformatie en statistieken van je rit: het kan allemaal. Tot aan de hellingshoeken in de bochten toe. We zetten de handigste apps op een rijtje.

Motornavigatie via de mooiste routes

We starten met een absolute must-have die even vernieuwend als origineel is. Terwijl klassieke navigatie je feilloos van A naar B brengt, gaan apps voor motornavigatie een stuk verder. Ze sturen je langs de mooiste wegen met het minste verkeer en de strakste bochten. Jij geeft aan hoe lang, hoe ver en wat voor type route je wil rijden. Je kunt daarbij kiezen voor snel of bochtig, in de stad of op het platteland. 

De meeste apps laten je offline kaarten downloaden en bieden ook gesproken instructies. Zo hoef niet om de haverklap op je scherm te kijken. Met een setje oordopjes of een bluetooth-communicatiesysteem houd je de telefoon veilig opgeborgen in de binnenzak. De bekendste? Calimoto en Best Biking Roads. Sommige functies van de apps zijn betalend, maar daar krijg je wel veel voor terug.

Extra vlot door het verkeer

De klassieke navigatie-apps zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor automobilisten. Met de komst van de smartphone lag de weg echter open voor optimalisatie voor motorrijders. En daar kan je nu de vruchten van plukken. Even instellen dat je op de motor rijdt, en de route wordt voor jou geoptimaliseerd. Meestal kan je zowel via de website als via de app een route plannen. 

Veel apps beschikken over een gratis basisuitvoering en een betalende ‘premium’. Sommige apps beschikken ook over actuele verkeersmeldingen en –controles. Niet om je aan te zetten om de verkeersregels te overtreden, wel om te vermijden dat je voluit in de remmen gaat bij een onverwachte controle. Kortom, deze apps maken je verplichte ritjes een stuk interessanter. Enkele interessante voorbeelden zijn de navigatie-apps van Tom Tom en Garmin. 

Meten en weten

Word je helemaal gelukkig van een overzicht van de prestaties van jouw motorfiets? Dan is een monitoring-app een must voor jou.  De bekendste is ongetwijfeld de Pirelli Diablo Super Biker (alleen beschikbaar op de Apple Store). Deze app registreert gegevens tijdens je tourritten én eventuele circuitsessies. Denk aan de afstand, tijdsduur, snelheid en hellingshoeken die je hebt behaald, zowel op de openbare weg als op het circuit. Je profiel wordt aangevuld met het type motor dat je rijdt. Vervolgens vergelijk je de prestaties onderling met vrienden. 

De app is gratis en gebruikt niet enkel de gyroscoop maar ook de GPS. Via een kaartweergave zie je de afgelegde route. Een leuke aanvulling voor elke rit!

 

Twijfel je tussen twee apps? Vraag gerust raad aan je Benelli-verdeler