Goed verzekerd de weg op

Je hebt de motor van je dromen gekocht? Je helm ligt klaar en de kronkelwegen roepen je? Ideaal! Zorg er wel voor dat je goed verzekerd de baan op gaat.

Een ding is zeker: er bestaan 101 verschillende manieren om de beste verzekeringsformule voor jouw specifieke situatie uit te zoeken. Veel rijders kijken daarbij voornamelijk naar de prijs, al hangt die meestal af van een heleboel factoren - niet in het minst van jouw onderhandelingskunsten in het verzekeringskantoor.

Zo zou je bijna vergeten dat een BA-verzekering in de eerste plek dient (en verplicht is!) om eventuele schade aan derden te vergoeden. Dat kan gaan om materiële schade aan een voertuig of een eigendom, maar ook om lichamelijke schade aan derden - inclusief je passagier. In tegenstelling tot wat sommigen denken, zijn jijzelf en je motorfiets daarbij dus niet verzekerd (bij een ongeval in fout), want daarvoor dient een bestuurdersverzekering.

“Wat is er nu exàct verzekerd?”

De formules voor bestuurdersverzekeringen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Het is dus belangrijk om na te gaan in welke mate materiële schade aan je motor, je motoraccessoires en motorkleding gedekt is. Dat geldt uiteraard ook voor de écht belangrijke zaken zoals fysiek leed, werkonbekwaamheid en hospitalisatie. De bestuurdersverzekeringen beschermen bovenal de fysieke gezondheid van de bestuurder, al kan je dat dus uitbreiden met extra’s.

Verzekeraars verkopen graag formules onder de titel van ‘Omnium’ of ‘Kleine Omnium’, maar check zelf de voorwaarden die achter deze noemer verstopt zitten. We denken in de eerste plaats aan zaken zoals schade door brand, diefstal, glasbreuk, schade door natuurkrachten of schade door aanrijding met een dier. Pas bij een volledige omnium kan je meestal ook je kledij en bescherming verzekeren tegen schade bij een ongeval in fout. Je raadt het wellicht al: dit is de duurste optie. 

Ben je betrokken bij een ongeval waarbij er twijfel is over de schuldvraag? Dan is een rechtsbijstandverzekering onmisbaar om je belangen in de rechtbank te verdedigen.

“Is er onderhandelingsruimte?”

Het is geen geheim dat de premie en een eventueel franchisebedrag een grote rol spelen bij het uitkiezen van een verzekering, net omdat er zoveel prijsverschil op zit. Hierover valt vaak te onderhandelen als je nog andere verzekeringen hebt lopen bij dezelfde verzekeraar. Heb je er bijvoorbeeld ook een autoverzekering, dan zijn kortingen van 50% tot 65% geen uitzondering

Net zoals een goede relatie met je motordealer voordelig kan zijn, loont het dus zeker om ook je verzekeringsagent nauwkeurig uit te kiezen. Niet alleen kan je korting krijgen door meerdere verzekeringen te bundelen, ook langdurige trouw pakt vaak goedkoper uit. Aarzel in ieder geval niet om offertes van kantoren en online verzekeraars onderling tegen elkaar uit te spelen. Hou er wel rekening mee dat je enkel verzekeringspolissen met een gelijkaardige dekking in prijs kan vergelijken.