Dinant: parel van de Maasvallei

Vraag een motorrijder in de Benelux naar de mooiste bestemming dicht bij huis, en hij begint over ‘De Ardennen’. Maar zoomen we nog wat verder in, dan komt ‘Dinant’ algauw naar voor. En daar zijn goede redenen voor.

Op amper 90km van Brussel vind je Dinant, een prachtig stadje in Namen langs de Maas. De naam is Keltisch voor ‘Heilige Vallei’ en dat geeft meteen een voorproefje van wat je te wachten staat. Het is niet alleen een historische parel, maar ook de perfecte uitvalsbasis om de heerlijke kronkelwegen langs de Maas te verkennen. Daarbij verleidt de rivier je om steeds dieper de Ardennen in te rijden.

Uitvalsbasis voor grenzeloos rijplezier

Terwijl je geflankeerd wordt door enerzijds de Maas en anderzijds de hoge rotswanden, slinger je over de fraaiste asfaltstroken van ons landje richting Namen en het Franse grensdorpje Givet - nog zo’n populaire plek voor motards.

Op amper 20km van de Franse grens is Dinant een echte hotspot voor motorrijders. Of je nu een rondrit gepland hebt langs De Hoge Venen, Luxemburg of Noord-Frankrijk, de mooiste kronkelbaantjes passeren steeds langs de stad van Adolphe Sax. Een ideale gelegenheid om te genieten van een hapje of een drankje in de buurt van de brug met de saxofoons, en om even weg te dromen bij de vergezichten bovenaan de citadel.

De populariteit en bereikbaarheid van Dinant gaan hand in hand. Zo rij je er vanuit Vlaanderen vlotjes heen via de E411, met aansluiting op de Brusselse ring. Al is het natuurlijk minstens even leuk en uitdagend om er op heen- of terugweg nog wat kronkels richting de E42 bij aan te breien. Die brengen je langs Mettet en Sambreville, of meer oostelijk langs Huy. Door de centrale ligging en het pittoreske centrum is Dinant echt een van onze best bewaarde geheimen. 

Ardense gezelligheid

Wie er iets langer stopt om uit te blazen in de zon langs de rivieroevers, kan ook wat extra cultuur opsnuiven. Zo vind je in hartje Dinant de vroeg-Gotische Lieve-Vrouwekerk, het huis van mijnheer Sax en de Abdij van Leffe. Wie meer uit is op gastronomisch plezier, rijdt makkelijk langs de centrale Rue Grande of de Avenue Churchill langs de rivieroever. Hier vindt iedereen wel iets naar zijn/haar smaak of budget. Supermarkten, hotels, garages en benzinestations: alles wat je als motorrijder van doen hebt is er aanwezig en de Ardense gezelligheid krijg je er gratis en voor niks bij.

Waar Durbuy intussen helemaal overspoeld is door massatoerisme vanuit Vlaanderen en Nederland, blijft het grotere, maar minstens even gezellige Dinant minder druk en toch erg motorvriendelijk. De ideale toegangspoort tot de Ardennen!